TOXOPLAZMA | TOXOPLASMA MACSKAALOM 2011macska wc Szeretnéd, ha mostantól a toxoplazmát ki tudnád küszöbölni a higiénia tökéletesítésével?

Képzeld el, hogy nem kell többet érintened a macskaalmot és mégis minden nap tiszta és higiénikus lesz cicusod illemhelye.
Nincs többé lapátolás, kellemetlen szag, mégis minden nap patyolattiszta a macskaalom!

 

Előzd meg a toxoplazma fertőzést!
100% Szagmentes, Antibakteriális, Takarítás Nélküli Macskaalom, Katt ide!

 

Mi is a Toxoplazma?

toxoplazmaA toxoplazma betegséget egy egysejtű korokozó (amit orvosi nyelven toxoplasmának is szoktak írni), a toxoplazma gondii okozza.

Majdnem minden emlős állat és az ember is megbetegedhet toxoplazmózis-ban.
De a macska az egyetlen közülük, amely bélsarával üríti a parazita petéhez hasonló, fertőző alakjait.

A fertőzést leggyakrabban cisztákat tartalmazó nyers hús fogyasztása okozza. A szabadon tartott vagy kijáró macskák a zsákmányolt egerek izomzatában található toxoplazma-cisztákkal fertőződnek.

 

Toxoplazma elleni védőoltás

A toxoplazma betegség elleni védőoltások még nagyon messze vannak a tökéletestől, pedig ez a betegség több százmillió embert érint és szövődményeket okoz a terhes nők körében.

 

Toxoplazma macskáknál

Felnőtt macskáknál általában semmilyen tünet nem tapasztalható.
Fiatal vagy nagyon legyengült állatoknál étvágytalanság, enyhe láz jelentkezhet.
A macskák toxoplazma betegsége gyógyszeresen is kezelhető, de rendszerint nincs rá szükség, mert a macska általában 3-6 nap alatt kiüríti a szervezetéből a korokozókat és ezzel át is vészeli a betegséget.
A kijáró macskák azonban az egerek elfogyasztásával újra és újra megfertőződhetnek.

 

Toxoplazma fertőzés embereknél

Olyan terhes nőknél, akik terhességük ideje alatt fertőződnek meg életükben először, vetélést, vagy magzatkárosodást okozhatnak a toxoplazmák.
A terhesség minél koraibb szakaszában történik a toxoplazma fertőzés, annál veszélyesebb a magzatra, mivel a szem és idegrendszer károsodását okozhatja. A terhesség utolsó harmadában gyakoribb a fertőzés, de kevésbé súlyos, mint a kezdeti időszakban.

Toxoplazma terhesség alatt

 

Mikor is okoz gondot a Toxoplazma?

toxoplazmaA toxoplasma nevű egysejtű parazita korokozóval való megfertőződés után néhány héttel a Toxoplazma megjelenik a macska ürülékében.
A fertőzött ürülékkel a betegség az emberre is átterjedhet.

Legjobban veszélyeztetettek a terhes nők és a legyengült immunrendszerűek. A fertőzött magzatnál súlyos problémák lehetnek.

A terhes nők semmiképp se érjenek a macskaalomhoz a terhesség egész ideje alatt, de a későbbi időszakban a csecsemővel való intenzív érintkezés miatt sem célszerű, ha a macska illemhelyének takarítását az anyuka végzi.

Toxoplazma terhesség alatt

Macskafelszerelés