MACSKA HASMENÉS | MACSKA HASMENÉS KEZELÉSE 2011macska hasmenés Szeretnéd, ha mostantól egyszerűbbé válna a macska wc tisztítása?

Képzeld el, hogy nem kell többet macskaalmot takarítanod és mégis minden nap tiszta és higiénikus lesz cicusod illemhelye.
Nem kell többé lapátolnod, nincs többé kellemetlen szag, mégis minden nap patyolattiszta lesz a macska wc!

 

Előzd meg a további hasmenést!
100% Szagmentes, Antibakteriális, Takarítás Nélküli Macskaalom, Katt ide!

 

A macska hasmenés legfőbb okai

macska hasmenés

Az emésztőrendszer károsodásának következményeként, macskájánál hasmenés léphet fel.

A macska hasmenés nem betegség, hanem tünet. A kiváltó okok a következők lehetnek: ételallergia vagy-érzékenység, ételmérgezés, paraziták, vírusok, baktériumok, gyógyszerek, hyperthyreosis, helytelen táplálkozás.

A macska hasmenés okát minél hamarabb ki kell deríteni, mert a folyadékveszteség miatt életveszélyes állapotba kerülhet a cicus.

A stressz is okozhat hasmenést (új helyre költözés, kevesebb törődés...).

 

A macska hasmenés típusai

- Gyakran, kis mennyiségű macska hasmenés: a vastagbél irritációja
- Naponta 3-4X, nagy mennyiség: emésztési, felszívódási probléma
- Kellemetlen szag: bakteriális fertőzés
- Olajos, vagy zsíros: felszívódási zavar (zsír)

 

A macska hasmenés kezelése

A macska hasmenés kezelésénél először a tüneti okokat kell megszűntetni. Ételt ilyenkor nem szabad adni, a fokozott folyadékbevitel viszont nagyon fontos.
A hasmenés után előnyös, ha a cica az addig megszokott táplálékot kapja.
Ha bakteriális fertőzés miatt alakult ki a hasmenés, a macska antibiotikumot is kaphat.

Ha a macskád bágyadt, lázas, vagy véres a bélsara, azonnal vidd állatorvoshoz!

 

Macska hasmenés - étrend

Könnyen emészthető, magas táplálóértékű, rostban szegény, de vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételekkel szabad csak táplálni a macskákat, a macska hasmenéses időszak alatt, illetve a teljes felgyógyulásig.
Lehetőleg kerülni kell ilyenkor a zöldségek, gyümölcsök adását, kivéve a főtt sárgarépát és almát (fontos, hogy főzve, ne nyersen).
Kis mennyiségben kaphat a macska főtt zabpelyhet is, mert ennek ugyan magas a rosttartalma, de képes megkötni a belekben képződő mérgező anyagok egy részét.
Az ételeket mindig szobahőmérsékleten vagy enyhén hűtve kínáljuk, kerüljük a meleg ételek-italok adását, mert hánytató hatásuk van.

 

Macska hasmenés utáni kímélő táp

A koplaló nap után, készítse el macskájának a következő kímélő tápot:
1/3 rész puhára főtt hántolt rizs, 1/3 rész túró, 1/3 rész főtt sárgarépa. Ezt a tápot több napig is adhatod a cicusodnak. Ha esetleg nem tetszene a kis betegnek, ízesítheted egy kis főt csirkehússal, csak épphogy ízt adjon neki.

Gyakran előfordul, hogy a bélműködés már a diéta hatására is helyreáll.

Macska hasmenés-től szenvedő macskát soha ne itass tejjel (pláne cukrozottal)!

 

Macska hasmenés - vitamin, ásványi anyag szükséglet

Macska hasmenés következtében a nagy mennyiségű folyadékveszteség mellett, jelentős az ásványi anyag veszteség is, ezek pótlásáról is gondoskodni kell.
Adjunk a cicának ásványi anyag kiegészítő és multivitamin készítményt. Legjobb az állatorvos által ajánlott.

 

Macska hasmenés - széntabletta

Csak akkor adj a macskádnak szenet, ha az orvos úgy rendeli.
A bélcsatorna a gyors kiürítéssel próbál megszabadulni a kórokozóktól. Az orvosi szén visszafogja a betegséget okozó baktériumokat, vírusokat, amelyek a véráramba bekerülve, súlyosabb megbetegedéseket okozhatnak.

Orvosi szén csak akkor adható hasmenéses macskának, ha előzőleg bélsárvizsgálattal megbizonyosodott, hogy a betegséget nem baktériumok okozzák.

 

Macska hasmenés - allergia miatt

A macska hasmenés előfordulhat, ételallergia miatt is.
Az ételallergiát a következő tünetek alapján ismerheti fel, jellegzetes jelei a hasmenésen kívül: bőrelváltozások, viszketés, főleg a fejen, a nyakon és a fülen. Ha a macska valamilyen olyan ételre allergiás, amit ritkán fogyaszt, akkor az étel elfogyasztása után 4-24 órával jelentkeznek a tünetek. Ha viszont olyan ételt eszik, amivel naponta találkozik, akár egész nap vakarózhat és visszatérő hasmenése lehet.